In deze weblog schrijf ik over ervaringen uit de dagelijkse praktijk, waarmee u een kijkje in de keuken krijgt van de advocatuur. Daarbij heb ik een selectie gemaakt van praktische juridische zaken en/of actuele juridische ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn.

Aarzelt u echter niet via e-mail of anderszins contact met mij op te nemen indien u vragen heeft.


E: molendijk@tilburgmolendijk.nl

I: http://www.tilburgmolendijk.nl

T: 0181 - 61 82 93

maandag 8 maart 2010

Ouderschapsplan

Op 1 maart 2009 is een nieuwe wet van kracht geworden:

De Wet Bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding.

Het idee achter deze wet is dat het voor de ontwikkeling van een kind van belang wordt geacht dat hij/zij ook na een scheiding van zijn/haar ouders contact houdt met beide ouders en dat de ouders zich gezamenlijk verantwoordelijk blijven voelen voor zijn/haar verzorging, opvoeding en ontwikkeling.

Het opstellen van een zogenoemd ouderschapsplan is in deze wet verplicht gesteld voor ouders met gezamenlijk gezag die willen scheiden. Zonder ouderschapsplan komt er in beginsel geen echtscheiding.


Bij het opstellen van een ouderschapsplan is juridische bijstand van een advocaat niet noodzakelijk, maar veel mensen geven er toch de voorkeur mij ook opdracht te geven hen hierin te begeleiden, als onderdeel van de gehele echtscheidingsprocedure.

In het ouderschapsplan dienen in ieder geval afspraken te worden vastgelegd over drie onderwerpen, te weten:

1.    de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken (zorgverdeling),
2.    kinderalimentatie, en
3.    informatie-uitwisseling over belangrijke aangelegenheden met betrekking tot de persoon en het vermogen van de minderjarige kinderen.

Ouders mogen daarnaast ook andere afspraken in het ouderschapsplan opnemen.


mr. E.N.J. Molendijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten