In deze weblog schrijf ik over ervaringen uit de dagelijkse praktijk, waarmee u een kijkje in de keuken krijgt van de advocatuur. Daarbij heb ik een selectie gemaakt van praktische juridische zaken en/of actuele juridische ontwikkelingen die voor u interessant kunnen zijn.

Aarzelt u echter niet via e-mail of anderszins contact met mij op te nemen indien u vragen heeft.


E: molendijk@tilburgmolendijk.nl

I: http://www.tilburgmolendijk.nl

T: 0181 - 61 82 93

woensdag 3 december 2014


De Wet hervorming kindregelingen en de gevolgen voor de vaststelling van kinderalimentatie

Op 1 januari 2015 treedt de Wet hervorming kindregelingen in werking. Dit heeft grote gevolgen voor veel ouders die kinderalimentatie betalen en ontvangen.

De aangekondigde maatregelen zullen er toe leiden dat eerder afgesproken en/of door de rechter vastgestelde alimentatiebedragen na 1 januari 2015 niet meer voldoen aan de wettelijke maatstaven. De wijzigingen zorgen voor:
  • een verlaging van de draagkracht van de alimentatieplichtige door de afschaffing van het fiscaal voordeel bij het betalen van kinderalimentatie, maar ook
  • voor een verlaging van de behoefte aan kinderalimentatie door de verhoging van het kindgebonden budget dat in mindering strekt op de behoefte van het kind.
De wijzigingen kunnen er in een aantal gevallen toe leiden dat er helemaal geen behoefte meer resteert waarin de ouders moeten voorzien. In een dergelijk geval is er dus geen aanleiding voor het opleggen van kinderalimentatie.

Niet alleen bij nieuwe gevallen zal rekening worden gehouden met deze gewijzigde regelgeving. Ook in situaties waarin al eerder kinderalimentatie werd vastgesteld kan onderzocht worden of de bijdrage nog steeds juist is.

Wilt u weten welke gevolgen deze nieuwe regelgeving voor u heeft? Neem contact op en laat u goed informeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten